Amirra Najihah







+
+

Tutorial Header Transparent *melekat dengan body
Friday, July 8, 2011 | 8:00 AM | 1 comment

assalamualaikum ,saje je nak buat tuto nie ,setelah di godek ,baru tahu kenapa tak jadi sebelum ney ,haha ;D ini tuto untuk template designer je okayh .sbb saya template designer .lets begin yaww ! ;) buat ney ,mesty ada gimp and photoscape .senang jek ,dari photoshop payah nak maut .ahah ;D

1) awak bukak Gimp ,then tekan CTRL+N serentak ,nanti keluar nie ,



1) buat kotak dekat ruangan tu ,ikut kesesuaian .
2) rounded atas ,supaya nampak melengkung ,kalau taknak melengkung ,tak payah usik .

3) tekan brush ,
4) pilih warna putih ,lebih senang .
lepas tu ,save kan ,pastikan PNG ,jgn jpeg ,gif ke ,okayh ;)

terus save okayh ,just biarkan tiga nie je yg di Tick .

then .pakai photoscape pulak .awak bukak lah yg awak dah buat dekat gimp tadi .and tulis apa nak tulis

 dia mmg nampak putih ,tapi bila dah siap ,jadi mcm yg kita nak .

lepast tu ,save ,jgn tekan save as ,tekan save je .sbb nanti hilang transparent dia ,

bila dah siap ,jadi lah transparent .then ,boleh upload dekat header .


kalau nak rapatkan header dengan body tak nampak mcm header ,pegi sini okayh :)


♥ Older | Newer ❥