Amirra Najihah







+
+

Tutorial Sidebar & Post Terpisah
Sunday, August 14, 2011 | 8:06 AM | 0 comment

hello ! eh eh ,ape lah terpisah ney kan ? hee .macam saye punya ney lah .heks  

kan terpisah tu ? macam lawa jek en ? kehkehkehh~ haa .tapi kan ,ini untuk simple template jek .macam saye lahh .hee :)
okayh .firstly ,macam biasa lah en ? Design >> Edit Html >>  Expand Widget Templates .
then ,tekan f3 atau pun CTRL+C .okayh ?

ini untuk post dulu okayh ? hee .awak search
.post {
bila dah jumpa ,delete yg ada kat bawah tu .tak delete pun takpe .tak nampak cacat .heh ;D
then , paste code di bawah ney ,dekat bawah code tadi


moz-border-radius: 25 px;
-webkit-border-radius: 25 px;
border-radius: 25 px;
margin: 0 0 1.5em;
padding: 10px;
font-size: 100%;
background: #FFFFFF;
border: 3px solid #000000;
}
okayh .untuk sidebar pulak keyh ;) search for this code

/* Widgets
----------------------------------------------- */ 
jumpa dah kan sayang ? hee .sama jugak macam tadi .just copy code kat bawah ney ,and letak dekat bawah code tadi .senang jek en ? hihi


.sidebar .widget {
moz-border-radius: 25px;
-webkit-border-radius: 25px;
border-radius: 25px;
margin:0 0 1.5em;
padding: 10px;
font-size: 100%;
background: #FFFFFF;
border: 3px solid #000000;
}
NOTES :


merah : saiz border .boleh tuka sendiri
purple : bentuk border .boleh tukar dashed ,groove ,dotted ,mixed ,ridged and so on okayh ;)
turqoise : warna untuk border awak okayh .


tengok photo ney betol betol okayh .takot tersalah letak .nanti tak jadi ;)

 okayh ,untuk sesi html dah tamat .then ,bukak template designer awak pulak ye ;)
Template Designer >> Advanced >> Background >> Main Background .macam ney yee ;)
yang main background tu ,pilih transparent .baru boleh nampak terpisah .okayh ? then ,save template .
tadaaa ! dah siap .lawa kan ? hihi .kalau nak tanya ,shoutbox atau comment pun boleh :)



kredit : Mustiara Mustafa



♥ Older | Newer ❥